fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

lesarska@sclj.si

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Dogodki

Natečaj "izdelaj pručko ali stolček brez naslona v sodobni podobi"

Zaključili smo letošnji natečaj »Izdelaj pručko ali stolček brez naslona v sodobni podobi«.

Lansko leto ste dijaki izdelovali poslovna darila, leto poprej pa lesene cokle. Vsako leto se natečaja udeleži več dijakov. Letos se je nabralo okrog 60 izdelkov! Iskrena hvala vsem sodelujočim, saj vem, da noben izdelek ni nastal kar čez noč.
Za vsakim stolčkom ali pručko stoji zgodba; ideja, iskanje materiala, načrtovanje in izdelava. Nekateri imajo boljše možnosti, drugi so morali kar precej improvizirati. Zato težko enačim naš natečaj s tekmovanjem. Naj služi kot predstavitev ustvarjalnosti, idej, mojstrstva izdelave.

Upam, da smo z natečajem vzpodbudili sodelovanje med dijaki in profesorji, dijaki in starši, med prijatelji in sošolci … Skupaj in z malo pomoči smo sposobni vsega.
Nekateri izdelki so že kar popolni, nekatere pa bo potrebno še nekoliko dodelati, popraviti. Izkoristite možnosti dobro opremljenih delavnic, bogate izkušnje svojih profesorjev, očetov, dedkov, sošolcev … Redko se zgodi, da kar v prvem poskusu nastane popoln izdelek; tudi slavni Rex ni nastal čez noč …

Vsak izdelek raste in iz vsake ideje rastejo nove ideje. Nadaljujte z delom!
Nekateri dijaki me sprašujejo, kakšne bodo nagrade. Gotovo ste se vsi pogodili za kakšno dobro oceno (ali dve); glavna nagrada pa naj bo zadovoljstvo pri ustvarjanju, izkušnje, pridobljene s samostojnim delom in sodelovanjem, nove ideje, ki so se ob tem porodile.
Seveda pa bomo podelili tudi simbolične nagrade.
Najboljše ideje bomo prijavili na prireditev »Čar lesa«. Nanjo se ni najlažje uvrstiti, kljub temu se našim dijakom že leta uspeva predstaviti tudi na tej prestižni prireditvi, za katero opravi izbor neodvisna strokovna komisija.
Za konec pa še tole:
Ideje za izdelke srečujemo, ko hodimo naokrog z odprtimi očmi, delamo iz istega materiala, s podobno tehnologijo in znanjem, zato so si ideje včasih podobne. Velikokrat si pomagate z internetom. Vse to je normalo, vendar vedno navedite, od kod ideja in kako se je razvijala, ker spoštujete in cenite svoje delo – znate ceniti tudi delo drugih ustvarjalcev. Ne kopirajmo tujih idej in jih ne prodajajmo za svoje. Poleg ustvarjalnosti, zanesljivosti, strokovnosti naj tudi poštenje označuje lesarje.

prof. Gabi Dolenšek

Ogledate si lahko tudi na you tube.

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)