fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

lesarska@sclj.si

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Dogodki

Natečaj LEPA – izdelava lesenega nakita – šolsko leto 2019/20 – še zadnja beseda…

V šolskem letu 2019/20 so se naši dijaki »spopadli« s projektom izdelave lesenega nakita. Do februarja nam je uspelo zbrati vse zgodbe o nastanku prelepih izdelkov v ličnih škatlicah, šatuljah in stojalih.
Le kdo bi takrat vedel, da smo s tiskom za las prehiteli izbruh Korone in zaprtje šol!
Na ogled smo postavili kar 180 izdelkov naših dijakov. Nekateri so delali v paru, zato je v projektu sodelovalo več dijakov, kot je izdelkov. Super, v dvoje je lažje!
Vsak udeleženec je dobil plaketo in natisnjen zbornik s fotografijami vseh izdelkov. O vrsti plakete (zlata, srebrna in bronasta) so odločali dijaki z e – glasovanjem.
Z natisnjenim zbornikom poskušamo približati svoje delo tudi staršem in starim staršem. In kot je zapisala mama enega izmed dijakov:


»Spoštovani,

pohvala in spoštovanje vsem, ki so prispevali k izdaji publikacije 7.natečaj - LEPA. Priznam, da sem bila kot starš prijetno presenečena, kako čudovite in izvirne izdelke so ustvarili dijaki in hvala, da smo z izdajo publikacije tudi starši še podrobneje seznanjeni z delom na vaši šoli.

Obilo zdravja, prijetno poletje in le tako naprej!«

Iz letošnjega uvodnika pa prilagam:
Lepa, lep, lepo …

Kaj je lepo in kaj je kič?
Nekoč sem o tem povprašala prijatelja, ki je študiral umetnostno zgodovino. Ni se obotavljal: »Lepo je tisto, kar ti je všeč.«
Slovenski pregovor pritrjuje: »Vsake oči imajo svojega malarja.« Na srečo! Zato tudi ne izbiramo zmagovalca natečaja; vsak izdelek najde svojega občudovalca.

Kje vse se lahko skriva lepota? V naravi, v ljudeh, pa očitno tudi v drvarnici med drvmi … V polenu se je skrival Ostržek, ki mu je na plan pomagal mojster Pepe. V ostankih lesa, pa tudi v polenih so se skrivali mnogi izdelki, ki jih pred vami razgrinja pričujoča knjižica. Mar ni privilegij, da lahko iz polena prikličeš srce?

Nekdo izmed udeležencev natečaja je zapisal, da so vse oblike nakita že odkrite, da ni že narejenemu nič dodati. Arheologi menijo, da je najstarejši nakit star 90 000 let, tako da bi mnenju lahko celo pritrdili … Praksa pa kaže, da vodnjak idej nikoli ne presahne. Bolj ga uporabljaš, bolj se polni.

Prisila ideje ubija ali rojeva?
»Aha, da ne pozabim, natečaj Lepa je obvezen za vse, informacije dobite na spletni stani, kar se pa tiče materiala, orodij in prostora … znajdite se, dovolj ste stari.«
Tole je citat mojih navodil, ki ga je zapisal eden od dijakov. Sliši se kar malo ostro, moram pa priznati, da je resnično. Menda je Renoir izjavil: »Trpljenje mine, lepota ostane«. Mu lahko oporekamo?

Uživajte v delu in rezultatih svojega dela. S svojimi izdelki lepšate vsakdan ljudem, za katere ustvarjate.

Gabi Dolenšek, mentorica

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)