fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

lesarska@sclj.si

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Dogodki

Feniks 2018/19 - 6. natečaj SLŠ Ljubljana

S sodelovanjem izbranih izdelkov na razstavi Čar lesa 2019 v Cankarjevem domu Ljubljana smo zaključili letošnji 6. šolski natečaj. Poslali smo prijave 18 izdelkov z natečaja in nekaj izdelkov, ki so nastali s skupinskim delom pri pouku oblikovanja.

Strokovna komisija prireditve je za razstavo izbrala večnamenske posode s pokrovom skupine Wooden Boy, ki jo sestavljajo Anže Zajc, Matevž Vrhovec, Florijan Tomazin in Tadej Dolinar; Wakeboard Jake Pregrada; Njami ježka Aljaža Kutnarja in Joba Šemrla; Woodbowtie Nike Gorza, Kristjana Mušiča, Žana Janeza Hribarja in Martina Krafogla; Tram svetilko Anžeta Boha; Oval pladenj Luke Vesela in svetilko Kresnička Matica Jančarja in Tadeja Peternelja.
Dijaki so pokazali svojo ustvarjalnost pri izdelovanju novih izdelkov iz starih, obrabljenih in odsluženih lesenih izdelkov in uporabi lesenih ostankov.
Na razstavi smo si lahko ogledali vseh 169 izdelkov. Večina sodelujočih je opisala, kako so izdelki nastali. Profesorica Barbara Rupnik in profesor Jože Šemrov sta vložila kar nekaj časa, da sta vse pisne izdelke lektorirala, Nejc Flis in Maximiljan Grum sta vse fotografirala in nastala je brošura, ki jo je, poleg plakete, dobil vsak sodelujoči za nagrado in v spomin. Preko spleta je imel vsak možnost »oceniti« posamezen izdelek oz. mu podeliti zlato, srebrno ali bronasto plaketo. Zlato plaketo so si po oceni glasovalcev prislužili: Erazem Burja, Rok Dolinar, Jaka Pregrad, Blaž Zaberložnik, Vid Dolinar, Nejc Flis, Anže Boh, Andraž Vrankar, Jan Zupančič, Erik Koletnik in Jakob Smolnikar, Benjamin Pajek, Urban Štifter, Žiga Podlesnik ter Staš Ortar.
Plakete je oblikoval Jakob Smolnikar pri pouku oblikovanja, pri pisanju plaket za vsakega sodelujočega pa so pomagali dijaki 2. a in 2. b razreda. Rok Kuprivec je sestavil film za objavo na spletni strani YouTube.
Naj zapišemo še, da sta se na Sejmu Ambient 2018 – Top ideje s svojimi svetili z lanskega natečaja predstavila Jakob Smolnikar in Kristjan Mušič. Najlepše lanske svetilke pa smo predstavili na koledarju ob praznovanju 130. obletnice naše šole.
V delo smo vložili veliko truda, ampak: »Brez muje se še čevelj ne obuje.«
Še malo, pa bomo zaključili šolsko leto in že se porajajo ideje in izzivi za 2019/20 …

mentorica Gabi Dolenšek

 

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)