fb-sls-lj


Srednja lesarska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 662
Ravnateljica:   01 2411 624
Zbornica: 01 2411 622
Svet. služba:   01 2411 614
Fax: 01 2411 663

lesarska@sclj.si

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

Dogodki

130-letnica lesarskega šolstva na Slovenskem

3. decembra 1888, se je začelo lesarsko izobraževanje na Slovenskem in po 130 letih smo na isti dan proslavili ta jubilej. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik vlade RS. Ob jubileju je bil izdan tudi članek v časopusu Delo.

Jubilej smo proslavili v Šolskem centru Ljubljana, pod okrilje katerega spada Srednja lesarska šola.
130-letnica lesarske šole nikakor ni dogodek obrobnega ali ožjega lokalnega pomena. Lesarska stroka in izdelki iz lesa imajo v življenju človeka posebno mesto in pomenijo plemenitenje našega načina življenja.
Šola ima zanimivo zgodovino, skozi zgodovino je nosila različna imena, a nekatere stvari se očitno niso spremenile. Od nekdaj si je prizadevala ostati kakovostna šola, s sodobnimi programi, s strokovno usposobljenim kadrom in opremo, ki nudi kvalitetno poklicno in tehniško izobraževanje mladine in še danes usposablja kvalitetne kadre za delo in nadaljnjo izobraževanje ter tvorno sodeluje z ožjim in širšim okoljem s področja lesarstva.
Na šoli smo ponosni na vsako generacijo, ki jo izobražujemo. Vsaka izmed njih daje šoli svoj pečat.
In med njimi ne najdemo zgolj navdušene dijake strokovnega izobraževanja. V njih in med njimi se skrivajo tudi oblikovalci, glasbeniki, športniki, igralci, režiserji, politiki in še marsikaj.
In rdeča nit prireditve so bili prav nastopajoči dijaki različnih generacij, ki so bili ali so še povezani z lesarsko šolo. Nenazadnje je z njo povezan tudi Marjan Šarec, sedanji predsednik vlade RS, ki je bil slavnostni govornik na prireditvi.
V kulturnem programu so sodelovali dijaki različnih generacij: pevski zbor Srednje lesarske šole, mešani oktet Lipa, folklorna skupina Emona in baritonist Martin Kozjek.
Na proslavi smo se za uspešno delo zahvalili vsem bivšim učiteljem in obema ravnateljema Veroniki Šlander in Vinku Veluščku ter predstavnikom podjetij, ki šoli že leta stojijo ob strani in tako prispevajo k opremljenosti in razvoju šole.
Ob odhodu je vsakega gosta čakal koledar, ki ga je oblikoval in s fotografijami izdelkov šolskega natečaja opremil umetniški fotograf in prav tako bivši dijak Aleš Pipan in darilne lesene sklede, ki smo jih na osnovi oblikovalske ideje našega predavatelja Ernesta Nograška posebej za to priložnost izdelali na Srednji lesarski šoli.
Še pred tem pa so si gosti lahko ogledali razstavo izdelkov iz natečaja Feniks, ki je nastala pod mentorskim vodstvom Gabi Dolenšek.

Zapisala: Majda Kanop
Fotografija: Franci Novak, Gašper Jamnik

 

 

les 2

Znanje in zavedanje o lesu ima pridih čarobnosti in nekaj skrivnostnosti, delati z lesom je kreativno in lepo.

(neznan avtor)

les 3

Če ne bi bilo lesa, bi ga bilo treba izumiti.

(Teischinger)

les 1

Les brez gozdov je prav tako nepredstavljiv kot dan brez lesa.

(Patrick Moore)